Belgesel
Bir köy evinin bahçesi. Kadın evin duvarlarına bakıyor, parmak uçlarıyla dokusunu anlamaya çalışıyor. “Fon olarak bu duvar da güzel olabilir” diye geçiyor aklından. Kafasını kaldırıp ışığın geliş yönünü hesaplamaya çalışıyor. Evin içi görülüyor belli belirsiz perdelerin ardından. Eşyalar kendimizi anlatma halimizdir. “Habitus” diyor yine içinden ne de güzel bir anahtardır, doğru soruların sorulacağı kapıyı açan. Adam geliyor karşısına. Duruyor, sessiz ve meraklı. Başka biri adamın gömleğini ve alnına dökülen dağınık saç tellerini düzeltiyor. Kadın oturuyor kameranın yanına, adam da karşına oturuyor. Bir sohbet başlayacak, bekliyorlar. Kulağında kulaklık olan kadın, elinde boom mikrofon tutan adama bakıyor. “Ses kontrol” diyor kulaklıklı olan. Kameranın arkasındaki kadına bakıyor. Kadın ışıkların yanında duran adama bakıyor. Hepsi pür dikkat, sırayla birbirlerini onaylıyorlar başlarıyla. Gözler kameranın yanındaki kadına çevriliyor. Kadın “Hazırsanız başlayabiliriz. İstediğiniz zaman kaydı durduruz” diyor. Karşındaki adam “Hazırım” diyerek cevap veriyor. Kameranın yanındaki kadın, “Kayda başlayalım” anlamında ufak baş hareketiyle bakıyor kameranın ardındaki kadına. “Kayıt!” diyor kameraman, “Ev, bahçe, kayıt1” diyor kulaklıklı adam. Ve bir ilhamın, bir hevesin, bir umudun, bir dersin vesilesi olacak bir hikâyenin parçası olmaya başlıyor hikayeniz.
Film
Kamera kadınların olduğu tarafta, oynayanların üstünde. “Kestik!” diye bir ses yükseliyor kameranın ardından, oynayanları izleyenler arasından. Herkes duruyor. Zaman duruyor. Kameranın arkasındakilerden iki kişi, az önce dans etmekte olan kalabalığın arasına giriyor. Biri, dans eden kadının yüzüne pudra sürüyor, diğeri elindeki kâğıttan bir şeyler okuyor dans edenlerin arasında duran adamın kulağına. İkisi tekrar geldikleri yerlerine geri dönüyorlar. Kamera arkasındaki kadın, sandalyesinde oturan diğer kadına bakıyor. Birbirlerini onaylıyorlar. “Kamera! Kayıt! Oyun!” diye bir ses yükseliyor tekrar. İnsanlar kaldıkları yerden, tam da kaldıkları yerden, dans etmeye devam ediyorlar. Yazıya dökülmüş fikir, maddeleşiyor, gerçekleşiyor. Zaman ve mekân bir okyanusun içinde su damlaları oluyor. Kameranın kayda girmesiyle, bir filmin hayatımızı değiştiren ahengini izliyor çekim ekibi. Bir film geliyor sinemalara...
Arşivleme
Mareliber; dernek, vakıf, şirket gibi kurum ve kuruluşların çalışmalarını arşivler. Kongre, konferans, panel, seminer, atölye ve eğitim çalışmalarınızı kayıt altına alarak görsel arşivlerinizi oluşturur. Böylece yaptığınız üretimleri tekrar kullanılabilecek, bilgi paylaşımına açık hale gelebilecek formatta derler ve kendi kurumsal tarihinizin görsel arşivini sunar.
Tanıtım
Mareliber, tanıtım çalışmalarınız için burada. Mareliber; afiş, ilan, broşür, sosyal medya içerikleri ve katalog tasarımı gibi görsel tasarımları kurumsal kimliğinizin özgün taraflarını vurgulayacak şekilde sunar. Tanıtım çalışmalarında sizi tanımayı önceler. Böylece ihtiyaçlarınızı en doğru şekilde anlayıp, bu ihtiyaçlara en yaratıcı cevapları verir. Görsel tasarımların yanı sıra, tanıtım filmleriniz (kurumsal tanıtım, mekan tanıtımı, etkinlik tanıtımı vb.) için de Mareliber sizinledir. Video prodüksiyon, reklam ve tanıtım filmleriyle hikayenizi paylaşmak istediğiniz kitleyle buluşturur.
Danışmanlık
Mareliber, bir belgesel filmin oluşma sürecine dair sahip olmak istediğiniz her türlü bilgi için danışmanlık sunar. Fikriniz oluştuğu andan itibaren, belgesel filmin çekim ve yapım aşamalarına dair bilgi paylaşmak ve rotanızı çizmenize yardımcı olmak için yol gösterici olur. Çekim ve yapım aşaması tamamlandığında da sizi yalnız bırakmaz. Belgesel filminiz izleyicisiyle buluşmak üzere yola çıktığında daha fazla insanla ve mekanla buluşturmak için festival başvuru ajandanızı oluşturur ve filminizi görmek istediğiniz festivallerin başvuru süreci hakkında bilgilendirme yapar ve başvurularınızı tamamlar. Festival takvimini yapım aşamasında ve tamamlanmış olan filmler için ayrı ayrı oluşturur ve yürütür. Siz üretiminize odaklanırken, ortaya çıkardığınız ürünü insanlara ulaştırmak Mareliber’in işlerinden biridir.
Senaryo Doktorluğu
Mareliber, senaryolarınız için ihtiyaç duyduğunuz desteği size sunmak için de buradadır. Öncelikle senaryonuz değerlendirilir ve çekim aşamasına gelmesi için senaryonun ihtiyaçları belirlenir. Dramatik yapıya uygunluğuna bakılarak, eksikler ve fazlalıklar gözetilerek senaryonuzun çekime hazır hale gelmesi sağlanır. Mareliber, uzun metraj film, kısa metraj film, dizi film, TV filmi alanlarında senaryo doktorluğu hizmeti verir.
Logomuzun Hikâyesi :

Markamız Mareliber mare ve liber kelimelerinden oluşuyor. Mare, Latince ’de deniz anlamına gelir. Marina kelimesi buradan türemiştir. Liber sözcüğü de yine Latince ‘de deniz, kitap ve özgürlük kelimelerinin kökeni olmakla birlikte ağaç kabuğu anlamında kullanılmıştır. Amblemimizde bulunan yaprak, formuna liber kelimesinin ağaç kabuğu anlamından ulaşır. Yaprağımız döne döne bir su yüzeyi ile buluşur ve dalgalar oluşturur.
Mareliber logosu, üretimlerimizin dalga dalga bir başka hikâyeyle temas ederek çoğalması hedefimizi simgeler. Renk seçimimizde kullandığımız mavi, uyum ve denge hissi vermesini umduğumuz, evrenle dünyamız arasında bir köprü görevi gören gökyüzünün enginliğini çağrıştıran, uçucu, hafif bir renktir. Mareliber, düşüncelerin ve hikâyelerin de enginliğine inanarak kaybolmasın uçup gitmesin diye hikayelerinizi yaşatır.
Mareliber için değerli şeyler:
Gezegen Hakları:
Mareliber, doğaya zarar verecek hiçbir işin parçası olmaz. Doğadaki tüm canlıların yaşam hakkını savunur ve bu hakka duyduğu saygıyla üretim yapar. Gezegenini sever, türcülük yapmaz.
Güvenilirlik:
Mareliber, hesap verilebilirlik ve şeffaflığı önemser. Karşılıklı saygı ve dürüstlüğe dayalı bir anlayışla birlikte çalıştığı herkese güvenilir bir ilişki sunar.
Çalışan Hakları:
Mareliber, çalışan haklarını gözetir. Sigorta, ücret ve çalışma koşullarını bu hakları göz önünde bulundurarak belirler. Çalışma ortamında ekibinin iyi hissetmesi ve motivasyonu önemlidir dolayısıyla Mareliber’de mobbinge yer yoktur.
Eşitlik:
Mareliber, eşitlikten yanadır. Cinsiyet, cinsel kimlik/yönelim, renk, dil, inanç, etnisite, yaş ayrımcılığı, engellilik, sosyal statü gibi ayrımcılık türlerinin tümüne karşıdır.
Nitelikli Ürün Sunmak:
Mareliber, üretimlerinin nitelikli olmasını amaçlar. Talebi ve ihtiyaçları en tatmin edici haliyle karşılamak için titizlikle çalışır. Ekibinin nitelikli iş gücüne güvenir ve ortaya çıkan sonuçtan/üründen karşılıklı memnuniyeti esas alır.
EKİBİMİZ
Deniz Şengenç
Yapımcı Yönetmen
İstanbul Bilgi Üniversitesi Sosyoloji bölümünü bitirdi. Pek çok sözlü tarih çalışmasında araştırmacı olarak yer aldı. Çocukluğunda, çay bahçesinde tanımadığı insanların fotoğraflarını çekiyorken gülümseyen yüzlerini gördüğünde kameranın insanlarla iletişim kurmak için bir anahtar olduğunu keşfetti. Her insanın bir hikayesi olduğunu düşündüğünden; hikayeleri, insanla buluşturan bir anlatıcı olarak çizdi rotasını. Lisansını bitirmeden de kendini setlerin tozunu yutarken buldu. Genco Erkal’ın “Kerem Gibi” oyununda yönetmen yardımcılığı yaptı. Çeşitli tiyatro oyunlarına ve festivallerine tanıtım filmleri yaptı. New York Film Academy’de dijital kurgu dersleri alarak Amerika’da bulunduğu sürece de farklı tiyatrolara ve sergilere tanıtım videoları hazırladı, vakıf ve derneklerin konferans videolarının çekimleri ve arşiv çalışmalarında bulundu. Porto Femme Film Festivali’nde Uçan Süpürge adına belgesel animasyon kısa film jürisinde yer aldı. 22. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nin medya sorumlusu olmakla birlikte halen kadın temalı projelere destek vermektedir. İki kısa ve bir uzun metraj belgeselin filmin yönetmenliğini üstlendi. İlk uzun metraj belgesel filmi “Yürümek” 50. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde gösterime girdi ve görüntü yönetmeni olduğu “Katman” belgeseliyle İtalya’dan Roverato Uluslarası Arkeoloji Festivali’nden ödül aldı.
Onur Gazdağ
Sanat Yönetmeni
Ankara Üniversitesi, Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Bilimle içli dışlı olsa dahi hayatı hep sanatın içinden geçti. Çocukluk yıllarında başladığı tiyatroyu hiç bırakmadan lisans eğitiminden sonra da kendini tiyatroyla ifade etti. Öyle ki tiyatro alanında hem oyunculuk hem oyun yazarlığı hem de yönetmenlik yaptı. Bir yandan da reklam ajanslarında sanat yönetmenliği yaptı. İnsanı zürafalardan ayıran özelliğinin, sanata duyduğu ihtiyaç olduğunu düşündüğünden, hep birlikte üretecek alanlar yaratmakta da öncülük etti. Ankara Tiyatrolar Platformu’nun kurucları arasında yer alıp sözcülüğünü yapmaktadır. Yaratıcı drama liderliğiyle birlikte, halen TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Tiyatro Kulübü’nün yönetmenliğini ve 2008 yılında kurmuş olduğu Fareler Tiyatrosu’nun genel sanat yönetmenliğini yapmakta.
“Hiçbirimiz” adlı oyunuyla 2020 19. Direklerarası Seyirci Ödülü’nü aldı.
Kerim Can Kara
Yapım Asistanı
Pertevniyal Lisesi’nden mezun oldu. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi’nde, Siyaset Bilimi ve Uluslararası ilişkiler okuyor. Lisansı devam etmekteyken, göç çalışmaları projelerinde proje asistanı olarak çalıştı. Profesyonel çalışmalarla yetinmeyip gönüllü olarak gençlik, medya ve iletişim alanındaki çalışmalarda yer aldı. 22. Uçan Süpürge Kadın Filmleri Festivali’nde festival süresince asistanlık yaptı. Öğrenmeyi çok sevdiğinden akademiyle sıkı bağlar içinde ve gündelik hayatın deneyiminden de akademik bilgi üretmek onun için çok kıymetli. Farklı kültürlerin özgün yanlarıyla birbirlerinden taşıdıkları izlerin bir aradalığına inanıyor. Bir yanı halk ozanlarına hayranken, bir yanı Behemoth ve Andre Rieu gibi farklı türlerdeki dünyadan seslere kulak veriyor.